Dekompozicija relacijske sheme bez gubitka informacija - Mateljan, Vladimir (Array, 2007)
Postupkom normalizacije podataka relacijska shema dekomponira se na više manjih i pravilnijih podshema. Pomoću Rissanenovog kriterija nezavisnosti komponenata moguće je dokazati je li polazni skup informacija sačuvan, tj. da je dekompozicija početne relacijske sheme reverzibilna. Zahvaljujući tome Rissanenov test ima izvanrednu važnost u postupku oblikovanja baze podataka. Za Rissanenov test potrebno je imati komplet relacijskih shema koje se dobiju dekompozicijom, tj. potrebno je najprije izvršiti normalizaciju baze na relacijske sheme, a zatim izvršiti test. U radu se predlaže jedan novi test pomoću kojeg se može provjeriti reverzibilnost dekompozicije relacijske sheme bez da se prethodno izvršio postupak normalizacije.