Standardizacija - konvergencije i divergencije - Peti-Stantić, Anita (Array, 2007)
Autorica na primjeru suvremenoga standardnoga hrvatskoga jezika raspravlja o procesima do kojih dolazi promjenom društvenopolitičkih okolnosti koje uvjetuju promjenu statusa i korpusa već standardiziranog jezika. Riječ je o procesima koji se sastoje od niza pojedinačnih, međusobno povezanih sastavnica koje se očituju u provođenju jezične politike, a dijelom se oslanjaju na obrasce poznate iz razdoblja prvotne standardizacije dok se dijelom od tih obrazaca odmiču.