Stereotipi o životinjama - Bertoša, Mislava (Array, 1999)
U članku se iz lingvističke perspektive analiziraju stereotipi o životinjama u Esopovim basnama. Ispituje se učestalost pojavljivanja životinjskih vrsta, njihova individuacija i generičke karakterizacije. Stereotip se promatra kao semantička i pragmatička kompetencija govornika. Uspostavljaju se raznolika semantička polja: opće karakteristike, običajne (navike), tjelesna obilježja (direktno vidljiva, vidljiva pod određenim okolnostima, općenita stanja), intelektualna svojstva te moralne, interpersonalne i emocionalne značajke spomenutih životinja. U nastavku se analizira distribucija pozitivnih i negativnih karakteristika koje su pripisane životinjama. Naglašava se antropocentričnost prilikom pripisivanja stereotipnih obilježja pojedinim životinjama i pokušava uspostaviti paralele između principa kategorizacije svojstvene ljudskim kognitivnim sposobnostima i razvoja i stabilnosti stereotipnih modela.