Engleski romantizam: između reprezentacijske i semantičke funkcije jezika - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2008)
Članak polazi od De Manove distinkcije između reprezentacijske funkcije jezika koja direktno opisuje iskustvo i semantičke, koja iskustvo prevodi u simbole, pretvarajući tako osobno u univerzalno. Romantizam, pokazuje se u članku, jezik upotrebljava prvenstveno u semantičkoj funkciji, jer pjesništvo započinje tamo gdje čula šute. Ipak, za razliku od dekadentizma, koji ne samo reprezentacijsko, već i referencijalno u potpunosti potiskuje, privilegirajući semantičko i artificijelno, romantizam stvara određenu ravnotežu između reprezenatcijske i semantičke funkcije jezika. Postiže se to pomoću za romantizam specifičnih simbola temeljenih na iskustvenoj percepciji prirode.
Projekt MZOS
HRV