Nastanak povijesnog spomenika i problem geneze hrvatske povijesti umjetnosti u prvoj polovici 19. stoljeća - Špikić, Marko (2007)
U prvoj polovici 19. stoljeća konstituiran je pojam povijesnoga spomenika. Promjenama u načinu recepcije i prikazivanja kulturnoga naslijeđa Europe došlo je i do razvitka svijesti o potrebi njegova zaštićivanja. U tekstu se govori o tadašnjim lokalnim i stranim istraživačima spomenika na hrvatskom tlu, a njihovi se tekstovi tumače kao dionici geneze povijesno-umjetničke discipline u Hrvatskoj.
Projekt MZOS
HRV