Škola između tradicije i modernizacije - Cifrić, Ivan (Array, 2008)
Cilj je ovog priloga pokazati da se s društvenim promjenama od predmodernog u moderno društvo škola kurikularno mijenja, ali ne i njezina bitna funkcionalna uloga u društvenom sustavu. Škola reproducira ono što od nje zahtijeva društvo. Promjene u obrazovanju otvaraju pitanje društvene fukcije škole u modernom društvu i osobito postmodernom stanju društva. U predmodernom društvu u obrazovanom curricuumu više se ističu sadržaji kulture i tradicije društva, a u modernom sadržaji znanosti, obrazovne i društvene inovacije. Sustavna modernizacija modernogo (industrijskog) društva modernizira i samu školu kao sredstvo reprodukcije inovacijske produkcije. Međutim, brzina tehnoloških inovacija u obrazovanju i socijalnim promjenama stavlja školu pred pitanje: može li se škola modernizirati i posjedovati nova znanja istom brzinom kojom se odvijaju promjene u njezinu globalnom okruženju? To je pitanje aktualno i u tranzicijskom razdoblju hrvatskog društva.