Basilan Ilk Türkçe Alıntılar Sözlügü - Čaušević, Ekrem (Array, 2007)
Avusturya-Macaristan’ ı n Bosna-Hersek’ i işgalinden kı sa bir süre sonra Avrupa’ da ortaya çı kan bu tür yapı tları n ilki olduğ unu tahmin ettiğ imiz bir Türkçe alı ntı lar sözlüğ ü’ nün Saraybosna’ da baskı dan çı kmı ş olması , her nedense yerli Türkologları n şu ana kadar dikkatini çekmemiştir. Kapağ ı nda yazarı nı n adı belirlenmeden bası lmı ş olan bu Türkçe alı ntı lar sözlüğ ü, işgalci Bosna-Hersek Hükümeti tarafı ndan desteklenerek bir kaç yı l içinde üç defa bası lmı ştı r. Önsözünden de anlaşı lacağ ı üzere Sözlük, işgal sonrası dönemlerde Bosna’ ya gelmeye başlayan ve konuşma dilinde çok sayı da Türkçe alı ntı lar kullanan halkla anlaşmakta epeyce zorluk çeken Hı rvat kökenli devlet memurları , işadamları ve tacirler için hazı rlanmı ştı . Bu bildirimizde, adı geçen Sözlüğ ün özelliklerinin yanı sı ra Doğ u dilleri uzmanı , çevirmeni ve aynı zamanda gazeteci olan Miloš Mandić adlı yazarı ndan söz edilmektedir.