Nova proizvodnja znanja: perspektive u Hrvatskoj - Lažnjak, Jasminka; Švarc, Jadranka (2008)
Rad ukazuje na činjenicu da pojava gospodarstva znanja u 90-tim godinama i potreba izgradnje nacionalne gospodarske konkurentnosti podrazumijeva radikalne promjene u sadašnjem tradicionalnom sustavu znanstvenih i sveučilišnih ustraživanja u Hrvatskoj te prelazak na novu proizvodnju znanja, kojoj je cilj kapitalizacija znanja i komercijalizacija istraživanja kroz povezivanje znanosti i gospodarstva. Rad izlaže osnovne karakteristike i značenje nove proizvodnje znanja te diskutira mogućnosti transformacije postojećeg hrvatskog znanstvenog sustava u model nove proizvodnje znanja. Zaključuje se da je uvođenje nove proizvodnje znanja moguće samo supsticijom klasične znanstvene politike inovacijskom politikom, odnosno kroz izgradnju cjelovitog nacionalnog inovacijskog sustava
Projekt MZOS
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV