Petrarkin sonet br. LXI kao citatni predložak hrvatskim ranonovovjekovnim pjesnicima - Fališevac, Dunja (2008)
Jedan od najpoznatijih Petrarkinih soneta, onaj broj LXI (” Benedetto sia 'l giorno, e 'l mese, et l' anno” ), prepjevao je kao samostalnu pjesmu u svojoj lirskoj zbirci Šiško Menčetić, a Mavro Vetranović je njegovu parafrazu uklopio u prikazanje ” Posvetilište Abramovo” . Još neki dubrovački pjesnici obradili su isti sonet. Autorica članka analizira odnos dubrovačkih pjesnika prema velikom uzoru, posebice na razlike među preradama, žanrovski kontekst u kojem su nastale te tradicije koje pritom slijede.
Projekt MZOS
HRV