"Velika" i "male" obnove na primjeru bjelokosnih reljefa u hrvatskim zbirkama - Milinović, Dino (Array, 2008)
Istražujući predmete od bjelokosti u hrvatskim zbirkama ili nađene u Hrvatskoj, možemo ustanoviti da svi pripadaju jednom od razdoblja u povijesti umjetnosti tradicionalno poistovjećenih s "renesansama": teodozijevskoj, karolinškoj, otonskoj ili makedonskoj "renesansi". Iz takve konstatacije proizlazi i zaključak o materijalu koji je zbog svoje dragocjenosti te likovne tradicije kroz kasnu antiku i rani srednji vijek imao ulogu "autoriteta" u sukcesivnim pokretima obnove u umjetnosti.