Rodne subverzije herojske matrice u djelu Adrianskoga mora sirena Petra Zrinskog - Blažević, Zrinka (Array, 2008)
U kontekstu nove nacionalno-emancipacijske politike hrvatskog i ugarskog plemstva sredinom 17. stoljeća značajno mjesto zaprema zbirka pjesama Nikole Zrinskog "Adriai tengernek syrenaia" (1651) i njezina hrvatska adaptacija "Adrianszkoga mora syrena"(1660.)iz pera Nikolinog brata Petra. Premda je u diskurzivnom fokusu obaju djela znamenita epizoda osmanskog osvajanja sigetske utvrde (1566), opisana prema reprezentacijskim obrascima barokne "virtutis heroicae", u radu se iz rodnohistorijskog očišta analiziraju procedure, strategije i mehanizmi koji na formalnoj, sadržajnoj i ideologijskoj razini subvertiraju dominantnu herojsku matricu.