Amerika - Polić-Bobić, Mirjana (Array, 2009)
Članak objašnjava utjecaj otkrića Novog svijeta na misao i kulturu Držićeva vremena te stavlja hrvatske krajeve, a napose Dubrovačku Republiku u odnos prema drugim europskim kulturama iz aspekta tog događaja presudna za povijest Zapada.