Izbor bračnog druga - Lončar, Sanja, etnologinja (Array, 2009)
Rad uključuje teme: značenje braka, stare cure i stari dečki, dob stupanja u brak, kako se bira bračni drug, poželjne osobine bračnog druga, odakle se bira bračni drug, prepreke za sklapanje braka (srodstvo, nacionalnost i vjeroispovijest, pobratimstvo/posestrinstvo, zadruga, kumstvo, imovinsko stanje, ostalo), sklapanje braka redom prema dobi, homoseksualne veze, pašanci i jetrve, zamjena, doveden, udovice i udovci, levirat i sororat, ljubavnice i ljubavnici, rastave braka. Tema o izboru bračnog druga jedna je od onih o kojima su kazivači rado i otvoreno pričali, nerijetko navodeći primjere i priče iz vlastitih života. U njoj postoji, više nego u drugima iz svadbenog kruga običaja, mnoštvo različitih, sličnih ili često suprotnih razmišljanja. Iznesena građa odnosi se na razdoblje od početka 20. stoljeća do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Brojne pojave Krivopućani su sami vremenski definirali najčešće koristeći Drugi svjetski rat kao granicu ili točnije prekretnicu. Upravo će se zbog toga razdoblje pedesetih, ali i šezdesetih i sedamdesetih godina, kao period iseljavanja stanovništva Krivog Puta, često pojavljivati kao prijelazni period prema iščezavanju ili pak pojavljivanju određenih pojava.