Vjerovanja vezana uz izbor bračnog druga i zaštitu mladenaca - Lončar, Sanja, etnologinja (2009)
U radu se prikazuju rezultati etnološkog terenskog istraživanja pojava iz svadbenog kruga običaja, koje su bile promatrane kao dio pučkih vjerovanja općenito, kao dio pojava iz društvene i duhovne kulture, te kao dio svadbenih običaja. Premda su kazivači o vjerovanjima općenito govorili malo i sažeto, prikupljeno je nešto podataka o vjerovanjima vezanim uz izbor bračnog druga i zaštitu mladenaca. Kazivanja koja autorica donosi u svom prilogu odnose se dijelom na vlastita iskustva kazivača, a dijelom na iskustva sumještana kojima su svjedočili osobno, ili su saznanja o njima dobili preko priča poznanika unutar vlastite lokalne i regionalne zajednice.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV