Horacije, Jadran i jugo - Milićević Bradač, Marina (2009)
Jadransko more bilo je uvijek opasno za plovidbu osobito zimi kad se dizalo olujno jugo koje je potopilo mnoge brodove. Rimski pisci bili su svjesni toga, toliko da je opaki Jadran postao književni topos i pojavljuje se u ljubavnim i političkim metaforama. Najljepše stihove o groznom jugu i još gorem Jadranu ostavio je pjesnik Horacije.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV