Dubašljanski Porat na otoku Krku – od prvih svjedočanstava života do suvremenih dana - Galović, Tomislav (Array, 2009)
Dubašljanski Porat na otoku Krku – od prvih svjedočanstava života do suvremenih dana (skica namjesto pogovora). Porat uz sela Vantačiće, Turčiće, Zidariće, Milčetiće, Bogoviće, Radiće i mjesto Malinsku ubraja se pod Dolinja sela Dubašnice. Zbog svoga smještaja pri moru, u zaljevu, Porat, Vantačići, Zidarići i Malinska zajednički se nazivaju Vala, a njihovi stanovnici Valari. Naziv Porat potječe od latinske imenice portus koja znači luka, pristanište. Drugim riječima, taj naziv označava funkciju koju je to mjesto imalo za širi dubašljanski kraj.