Recepcija makedonske književnosti u hrvatskom školstvu - Pandžić, Vlado (Array, 2003)
Za povijest recepcije makedonske književnosti u hrvatskom školstvu može se istaknuti da je duga jedanaest stoljeća ako se počecima makedonske književnosti nazivaju prvi pisani tekstovi koje su stvorila sveta braća Konstantin (Ćiril) i Metod - na čemu posebice inzistiraju Makedonci, razložito i s ponosom ističući njihovo podrijetlo, zavičaj i materinski jezik.