O jezikoslovnim pogledima i jeziku prof. Ante Kostantina Matasa, hrvatskoga narodnog preporoditelja u Dalmaciji - Pandžić, Vlado (Array, 1995)
U radu su predstavljena istraživanja jezikoslovnih pogleda i jezika Ante Kostantina Matasa, hrvatskoga narodnog preporoditelja u Dalmaciji. Bio je prvi diplomirani profesor hrvatskoga jezika u južnoj Hrvatskoj, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju te Klasične gimnazije u Dubrovniku. Njegov utjecaj na razvoj školstva na hrvatskom jeziku u Dalmaciji bio je iznimno važan u drugoj polovici 19. stoljeća.