Kapitalizam, psihoanaliza, kulturna memorija: Dundo Maroje za nas kao obećanje tragedije - Jukić, Tatjana (Array, 2009)
Ako se naslijeđe Držića, danas, formira prije svega ondje gdje nam je njegov korpus i danas skandalozan i provokativan – pa od Držića profitiramo gdje Držić provocira kritiku postojećih vrijednosti – tada kulturna memorija koja računa na Držića odgovara zapravo specifičnoj ekonomskoj logici samoga njegova Dunda Maroja (logici kapitalizma?), ali i simboličkoj ekonomiji kakvu Jacques Derrida organizira za filozofiju u Sablastima Marxa. Uzimajući u obzir nasilje formativno za to sablasno vrijeme upravo provokacije i obećanja (kao dug, ovdje, Nietzscheovoj filozofiji), u ovome tekstu želim postaviti okvir za analizu i našega naslijeđa Dunda Maroja, i Derridine studije o sablastima Marxa, kao analizu obećanja tragedije.