Teorija standardnoga jezika D. Brozovića kao temelj u određivanju ukrajinskoga suržyka i bjeloruske trasjanke - Fuderer, Tetyana (Array, 2009)
Suržyk i trasjanka su miješani idiomi koji su nastali kao posljedice ukrajinsko-ruskog i bjelorusko-ruskog diglosnog bilingvizma. Zbog negiranja u sovjetskoj lingvistici činjenice postojanja takvih pojava interes za njihovo proučavanje javlja se od 90-ih godina 20. stoljeća pretežno među lingvistima matičnih zemalja, ali i među inozemnim lingvistima-emigrantima koji su dobro upućeni u prirodu tih idioma. Sustavna lingvistička analiza suržyka i trasjanke do sada nije provođena zbog više razloga: opsežnosti istraživanja, odsutnosti metodologije istraživanja – 1) u suržyku očit je utjecaj ukrajinskih dijalekata zbog čega teško je odrediti omjer utjecaja dijalekata i ruskoga standarda u formiranju suržyka ; 2) i suržyk i trasjanka ostvaruju se kao zbroj idiolekata što dodatno otežava prikupljanje i analizu korpusa ; 3) sociolingvistička istraživanja predviđaju istraživanja s obzirom na spol, dob, stručnu spremu, porijeklo i ispitanika sl. što također dodatno otežava odabir i opis korpusa). Oba su idioma određeni u kontekstu svjetski poznatih sociolingvističkih pojava. Međutim, još uvijek ni u ukrajinistici ni u bjelorusistici ne postoji općeprihvaćena definicija suržyka i trasjanke. Stoga osnovni je cilj ovoga rada odrediti ove idiome na osnovu Brozovićeve teorije standardnosti jezika i predložiti vlastitu definiciju obaju idioma.