O željnim ili deziderativnim iskazima u slavenskim jezicima - Sesar, Dubravka (Array, 2009)
Usporedbom određenoga tipa željnih iskaza u različitim slavenskim jezicima u ovom se prilogu analiziraju strukturne, sintaktičko-semantičke, odnosno modalne posebnosti deziderativnih jezičnih sredstava i ispituje se mogućnost uspostave određene deziderativne "paradigmatike" u hrvatskom jeziku. Analiza dokazuje da deziderativni iskazi u jezičnom pogledu nisu proizvoljna, subjektivna, emocionalna ili psihološka kategorija (usklične rečenice), nego se na osnovi utvrđenih posebnosti mogu na sintaktičkoj razini kategorizirati (poput izjavnih i upitnih rečenica) kao samostalna, modalno distinktivna struktura.