Kvaliteta radnog života u Hrvatskoj: subjektivne procjene tijekom posljednjih 15 godina - Šverko, Branimir (Array, 2009)
Cilj je bio istražiti kakva je kvaliteta radnog života u Hrvatskoj i poboljšava li se ona tijekom posljednjih godina? Podaci su dobiveni višegodišnjim istraživanjem (od 1993. do 2008. godine) na prigodnim uzorcima zaposlenih (N=2990) i dopunjeni su istraživanjem na reprezentativnom uzorku zaposlenih u Hrvatskoj (N=474) provedenim u rujnu 2008. Korišten je upitnik, koji omogućava procjenu stupnja ostvarenosti devet ključnih karakteristika posla (visinu i pravednost plaće, sigurnost posla, uvjete rada, kakvoću rukovodstva, prijatnost suradnika, zanimljivost posla te mogućnosti napredovanja i sudjelovanja u odlučivanju). Percipirani stupanj ostvarenosti ovih karakteristika rada, uzet je kao indikator kvalitete radnog života. Podaci za većinu aspekata rada pokazuju statistički značajan porast. To upućuje na zaključak da je tijekom proteklih 15 godina kvaliteta radnog života u Hrvatskoj bila u porastu. No unatoč tom porastu, prosudbe stupnja ostvarenosti nekih aspekata rada (osobito mogućnosti napredovanja i sudjelovanja u odlučivanju) i nadalje su niske, osobito za niže obrazovane skupine zaposlenih.