Kako čitati Luju Matutinovića? - Roksandić, Drago (Array, 2009)
Rad ima sažetak na francuskom jeziku "Comment lire Lujo Matutinović (Resume)". Francuski casnik hrvatskog podrijetla Lujo Matutinović (Krf, 1765.-Split, 1844.) uputio je francuskom caru Napoleonu I. 25. listopada 1811. godine ogled na francuskom jeziku "Povijesni, zemljopisni, politički, civilni i vojni ogled o Ilirskim provincijama i Crnoj Gori, sa zemljovidom područja oko Neretve i oko Dubrovnika, bivše Mletačke Albanije, Crne Gore te primorja tih krajeva, u tri dijela" (ukupno 442 rukopisne strane). Navedeni rad je predgovor hrvatskom prijevodu ogleda.