Konfliktne strategije u proizvodnji prostora Banske krajine u 18. stoljeću - Roksandić, Drago (Array, 2011)
Od Bečkog rata (1683.-1699.) do militarizacije Banske krajine sredinom 18. stoljeća u međurječju Kupe, Save, Une i Gline sustječi se brojni konfliktni interesi "odozgo" i "odozdo" u socijalnostratifikacijskom smislu te "iznutra" i "izvana" u posjedovnom, legitimacijskom itd. smislu. Svakom od tih interesa imanentna je vlastita "slika svijeta", ali i koncepcija prostora, a s jednog i drugog stajališta implicitni su konflikti. Rad je fokusiran na obrasce i prakse u kojima se očituju te na obrasce i prakse koji se dominantno nameću do sredine 18. stoljeća, kao i one koji ih osporavaju u drugoj polovici 18. stoljeća.