Književnosti kao druge/strane - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (2009)
Zahvaljujući različitom filološkom utemeljenju i povijesnom nasljeđu, aktualne reprezentacije povjesničara i teoretičara književnosti u Sloveniji i Hrvatskoj na izazove prezentacije domaće književnosti u drugim, susjednim i stranim kulturama, odgovaraju na bitno drugačije načine. Za povjesničare druge/strane književnosti pitanja poredbenoga pristupa i «interkulturne svijesti» javljaju se kao temeljna metodološka ishodišta, ali ih rijetko prati i domaća nacionalna književna znanost. Stoga se, između ostaloga, u radu govori o najnovijim primjerima otvaranja i otvorenosti za probleme proučavanja svoje književnosti u kontaktima s drugim/stranim kulturama među slovenskim sustručnjacima te u slovenskim tradicionalnim slovenističkim publikacijama, a za što se teško nalaze primjeri u suvremenim hrvatskim kroatističkim edicijama.
Rad je pisan za projekt Interkulturna povijest književnosti.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV