Kategorizacija dalmatinskih spomenika Aloisa Hausera. Prilog povijesti umjetničke topografije u Hrvatskoj - Ćorić, Franko (Array, 2009)
Referent za Dalmaciju Središnjega povjerenstva Alois Hauser predložio je u rukopisu iz 1894. godine Kategorizaciju spomenika graditeljstva u Dalmaciji u kojemu je povijesne spomenike kategorizirao u kategorije I. i II. U popisu spomenika uvršteni su spomenici predromaničke, pravoslavne, islamske i barokne arhitekture, a ne samo antičke, srednjovjekovne i renesansne. Hauserova Kategorizacija našla se među podlogama savjetovanja o zakonskoj zaštiti spomenika u Ministarstvu bogoštovlja i nastave u jesen 1894. godine.