Umjetnička baština Varaždina od renesanse do klasicizma u europskom kontekstu - Cvetnić, Sanja (Array, 2009)
U osam stoljeća postojanja (1209. – 2009.) Varaždin (lat. Varasdinum, njem. Warasdin, mađ. Varasd), liberus et regius, oblikovao se kao iznimno umjetničko i kulturno središte sjeverozapadne Hrvatske. Djela slikarstva, skulpture i arhitekture s različitim stilskim značajkama – kasne gotike, renesanse, manirizma, baroka i još češće njegovih kasnih stilskih izvedenica, sve do uzmaka pred klasicizmom – povezuju grad s različitim srednjoeuropskim umjetničkim središtima poput Graza, Beča ili Praga, no i s neslućenim daljim europskim gradovima bogate i utjecajne umjetničke produkcije, poput Rima, Münchena ili Antwerpena. Članak kronološki identificira veze varaždinske baštine unutar europske umjetničke topografije, njezine prije i poslijetridentske ikonografske značajke, analizira putove vizualne komunikacije te značenja tih vezā, nekoć i danas.