Alkemija, obred i simulacrum - Cvetnić, Sanja (2009)
Usporedbom instalacije Silvija Vujičića Alkemijski poliptih i slavnoga Gentskoga poliptiha Jana van Eycka naznačene su teme i problemi simulacrum-a u suvremenoj umjetnosti. S druge pak strane analiza razumijevanja pet stotina godina staroga Gentskoga poliptiha razotkriva otkriva koja od mogućih izvornih značenja djelo u takvom postupku gubi (liturgijsko, nacionalno), a koja nova dobiva. Mehanizmi citata, hommage-a, predloška i srodni povezuju suvremenu umjetničku praksu s onom iz razdoblja renesanse i baroka, no polazišta i smisao takvih umjetničkih postupaka bitno se razlikuju.
Knjiga je izašla kao pripadajući dio umjetničkoga rada, instalacije Alkemijski poliptih Silvija Vujičića, izloženoga u Muzeju suvremen umjetnosti u Zagrebu od 11. prosinca 2009. do 11. svibnja 2009.
Projekt MZOS
HRV