Mediji i znanstveno istraživanje društveno osjetljivih tema - Ajduković, Dean (Array, 2009)
Neke teme profesionalnog rada psihologa izazivaju posebnu pažnju javnosti, a mediji posreduju to zanimanje prema vlastitoj prosudbi. Primjer su sadržaji vezani uz teške ljudske sudbine, odnosi među grupama u sukobu, različiti oblici nasilja, psihološki profili kriminalaca. Pažnju rjeđe privlače sadržaji koji se bave pozitivnim iskustvima ili ljudskim osobinama. U znanstveno-istraživačkom radu koji se odvija u „stvarnom svijetu“, uloga medija može biti vrlo važna kad je riječ o društveno osjetljivim temama jer njihov utjecaj može olakšati ili otežati provedbu istraživanja, a koji puta i djelovati na rezultate istraživanja. Na taj način postoji opasnost od ugrožavanja valjanosti nalaza u istraživanjima koja uključuju sudionike iz populacije. U poglavlju je ilustriran olakšavajući i otežavajući utjecaj medija na istraživanje međuetničkih odnosa u podijeljenoj zajednici. Analizirana je uloga medija na primjeru uvođenja novih usluga za smanjivanje nasilja u obitelji. Raspravljene su metodološke i društvene posljedice medijskog djelovanja u slučaju istraživanja tema koje privlače pažnju javnosti ili stručnih inovacija od javnog interesa, te obostrana odgovornost psihologa i novinara.