Kraljica i njezina škrinja - lik ugarske kraljice Elizabete, rođene Kotromanić (oko 1340.-1378.) u historiografiji i na škrinji svetog Šimuna u Zadru - Munk, Ana (Array, 2004)
Rad se bavi historiografijom kraljice Elizabete i jedinim poznatim prikazima te kraljice na škrinji svetog Šimuna, našem možda najvrijednijem spomeniku 14. stoljeća. Elizabeta je naručila škrinju svetog Šimuna da počasti lokalnog sveca i da na taj način učvrsti savez između Zadra i ugarske krune nakon uspostavljanja zadarskog mira 1357 godine. U radu se posebno raspravlja o tri prikaza i natpisu gdje se spominje Elizabeta te o mizoginim interpretacijama Elizabetine uloge u povijesnim događajima u vrijeme Anžuvinske vlasti u Dalmaciji.