Pravo u službi nacionalnog pokreta: Josip Pliverić o pravnoj prirodi hrvatsko-ugarske "državne zajednice" u doba dualizma - Holjevac, Željko (2008)
U radu se analizira djelovanje Josipa Pliverića, profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1880-ih godina, koji je polemizirao s pravnicima iz Austrije i Ugarske o pravnom položaju Hrvatske u zajednici s Ugarskom u razdoblju dualizma i o tome ostavio nekoliko knjiga u kojima naglašava da je hrvatsko-ugarska "državna zajednica" u to doba bila složena od dvije države, pri čemu je posebno apostrofirao hrvatsku državnost.
Projekt MZOS
HRV