Fonetsko-fonološke razlike govora u beogradskom, sarajevskom i zagrebačkom televizijskom dnevniku - Horga, Damir; Požgaj Hadži, Vesna; Carović, Ines (2010)
Govor u elektroničkim medijima može biti pokazatelj stvarnoga stanja odnosa između jezičnih silnica koje teže zadržati ono što je u jeziku tradicionalno i onih silnica koje putem različitih govornih idioma u jezični sustav unose nove elemente. Naime, u svojoj programskoj orijentaciji elektronički mediji nastoje očuvati "čistoću" jezika (jezični standard), ali zbog pojavljivanja velikog broja govornika dovoljno su i otvoreni pa se u njima odražavaju različiti jezični varijeteti čije se karakteristike mogu prihvatiti kao novi "uporabni" standard. U ovome se istraživanju na primjerima televizijskih dnevnika kao središnjih informativnih emisija javnih televizija Hrvatske (HRT – Hrvatska radio televizija), Bosne i Hercegovine (FTV – Federalna televizija) i Srbije (RTS – Radio televizija Srbije) uspoređuju fonetsko-fonološki sustavi triju jezika: bosanskog/bošnjačkog, hrvatskog i srpskog te se otkrivaju tendencije njihova razvoja u ovom trenutku. Osim toga analiziraju se i neki akustički te vremenski parametri.
Projekt MZOS
HRV