Položaj mentora u znanstvenoj zajednici. Bibliometrijska analiza mentora u informacijskim znanostima u Hrvatskoj od 1978. do 2007. godine - Pečarić, Đ., Tuđman, M. (Array, 2010)
Na korpusu doktorskih radnji iz informacijskih znanosti, u ovom radu istražujemo položaj i ulogu mentora u znanstvenoj zajednici: njihovu pripadnost i položaj u vladajućoj znanstvenoj paradigmi. Položaj mentora se analizira i određuje: a) u odnosu na najcitiranije domaće i strane autore u zoni konceptualnog znanja, b) u zoni personalne komunikacije i istraživačkog fronta, c) te njihov autorski (a ne samo mentorski) utjecaj na pojedine discipline informacijskih znanosti (arhivistiku i dokumentalistiku, informacijske sustave, informatologiju, knjižničarstvo, komunikologiju, leksikografiju i muzeologiju). Posebno smo istražili utjecaj najcitiranijih autora na koherentnost dominantne vladajuće paradigme (posebno u zoni konceptualnog znanja), odnosno utjecaj mentora na koherentnost i zajedničku teorijsku osnovicu sedam disciplina koje tvore polje informacijskih znanosti u Hrvatskoj. Analiza obuhvaća sve mentore 134 doktorske disertacije iz informacijskih znanost obranjenih u Hrvatskoj od 1978. do 2007. godine