"Crna mačka" i "crni konj" u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji - Hrnjak, Anita (2010)
Crna mačka dio je praznovjerja koje je pronašlo svoje mjesto u frazeologiji ruskog i hrvatskog jezika. U ruskom se jeziku njime motivirani već dobro poznati i dugo upotrebljavani frazemi чёрная кошка дорогу перебежала кому i <чёрная> кошка пробежала между кем, dok se u hrvatskom jeziku tek u posljednje vrijeme učestalije počinje upotrebljavati frazem crna mačka i to zasad isključivo u kontekstu sporta. Crni konj, iako bogat simbolikom, svoju produktivnost u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji duguje prije svega engleskom jeziku i frazemu dark horse koji je u frazeologiju ušao preko terminologije konjičkog sporta. U ruskom jeziku na takvoj su slici utemeljeni frazemi тёмная (чёрная) лошадка, te ставить/поставить на тёмную (чёрную) лошадку ili делать/сделать ставку на тёмную (чёрную) лошадку, a prvom od njih u hrvatskom jeziku odgovara frazem crni (tamni) konj.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV