Prokletstvo zaborava - Nemec, Krešimir (Array, 2010)
Poznata je činjenica da se književni povjesničari u svojim tekstovima smatraju dužnima razotkriti lažne mitologije svojih prethodnika. To znači da moraju ispuniti praznine, popraviti krivotvorine, ukazati na kontradikcije, premostiti "lakune", obaviti ideološku i estetsku revalorizaciju. Svako je naše značajnije književnopovijesno djelo ostavilo iza sebe neke "neraščišćene" račune. Velik broj književnopovijesnih radova i sinteza u Hrvatskoj nakon 1991. godine bio je izraz želje da se ne samo nadoknadi propušteno nego i da se isprave brojne nepravde, popune bjeline, obračuna s prijašnjim ideološkim manipulacijama. U članku analizimo razloge koji su uzrokovali taj književnopovijesni revizionizam.