Prilozi poznavanju tradicijskog graditeljstva i kulture stanovanja - Lončar, Sanja, etnologinja (Array, 2010)
Rad donosi pregled podataka prikupljenih terenskim istraživanjem tradicijskog graditeljstva i kulture stanovanja na području Islama Latinskog, Ruplja, Islama Grčkog i Kašića. Iznose se podaci o osnovnim materijalima za gradnju, načinima njihove nabave i obrade, alatima korištenim pri obradi materijala i gradnji, podaci o graditeljima, tehnikama gradnje, zatim podaci o stambenim i gospodarskim građevinama i prostorima, njihovim osnovnim karakteritikama, načinima opremanja i korištenja te uz njih vezanim aktivnostima i događanjima, predmetima korištenim u svakodnevnom životu i radu, načinima njihove nabave i izrade. Pri tome se nastojalo utvrditi razlike koje su postojale između obitelji različitog imovinskog statusa kao i društvene promjene koje su utjecale na promjene u gradnji i stanovanju. Većina prikupljenih podataka odnosi se na razdoblje od otprilike Prvog svjetskog rata do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Manji broj podataka zabilježen je za razdoblje od kraja 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata, kao i za razdoblje od osamdesetih godina 20. stoljeća do suvremenosti.