Šandalja II i problem orinjasijenske industrije u istočnom jadranskom području - Karavanić, Ivor; Janković, Ivor (2010)
Rad donosi rezultate analize litičkih nalaza iz slojeva ranog gornjeg paleolitika špilje Šandalja II, Istra, Hrvatska. Provedena je tehnološka i tipološka analiza kamenih i tipološka analiza koštanih artefakata. Proizvodnja odbojaka u orinjasijenskim slojevima (G, F, E and E/F) je dominantna, a proizvodnja sječiva i pločica također je prisutna. Sječiva i pločice izrađivane su tehnikom izravnog udaranja mekim čekićem. Orinjasijenski ljudi Šandalje II proizvodili su lomljevinu većinom na lokalnom sivom rožnjaku koji je često patiniran. Šandalja II je jedno od rijetkih ako ne i jedino nalazište orinjasijenske industrije u istočnom jadranskom području. Glavni razlog izostanka te industrije na drugim nalazištima možda leži u malobrojnoj populaciji ili napuštanju nekih dijelova istočnog jadranskog područja, kao i klimatskim promjenama te pomicanju morske razine.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV