Trijemovi Velike Majke na istočnojadranskim otocima - Vilogorac Brčić, Inga (Array, 2010)
Na tlu rimske provincije Dalmacije gradnju trijemova frigijskoj Kibeli, Velikoj Majci bogova, spominju dva natpisa, nađena na istočnojadranskim otocima: Rabu (Rab) i Braču (Škrip). Tit Prusije Optat i Mescenija Tertula božičini su sljedbenici zaslužni za gradnju trijemova. Značilo bi to da su u Arbi i u rimskome naselju na mjestu današnjeg Škripa postojala svetišta Velike Majke koja su, osim zgrade hrama, sadržavala i druge, različitim svrhama namijenjene građevine. Navedeni natpisi te niz pisanih i predmetnih izvora upućuju na pretpostavku izgleda i svrhe trijemova Velike Majke na Rabu i Braču.