Pravaštvo i hrvatska književnost - Nemec, Krešimir (Array, 2007)
U povijesti hrvatske književnosti nema ideologije koja se u tolikoj mjeri infiltrirala u književni diskurs i koja je na njega toliko snažno utjecala kao što je to slučaj s pravaštvom, odnosno pravaškom ideologijom. Pravaštvo je ušlo u dubinsku strukturu hrvatske književnosti obilježivši čitava književna razdoblja i književne opuse velikih pisaca (Kovačić, Kumičić, Harambašić, Matoš, ).