Historia Salonitana i Historia Salonitana maior – Gunjačin pristup - Matijević-Sokol, Mirjana (Array, 2010)
Autorica se bavi historiografskim opusom Stjepana Gunjače koji se odnosi na dva srednjovjekovna spisa poznata pod nazivima Historia Salonitana (Salonitanska povijest) Tome Arhiđakona iz XIII. st. i Historia Salonitana maior (Veća salonitanska povijest). S obzirom na važnost tih spisa za hrvatsku srednjovjekovnu povijest, promišljanja koja je o međusobnom odnosu dvaju tekstova iznio i za koja se snažno zalagao Stjepan Gunjača obilježila su hrvatsku medievalistiku prvog dijela druge polovine XX. st. U radu se razmatraju neka rješenja koja je Gunjača predložio analizirajući dijelove Salonitanske povijesti kao i činjenice iz života Tome Arhiđakona. Također se na temelju današnjih spoznaja i stavova većeg broja autora pokušava utvrditi Gunjačin prinos navedenoj temi, ali i upozoriti na neke neodržive teze koje je zastupao.