Evolucija govora: Što nam mogu reći Hoover i Bonnie? - Tadinac, Meri; Hromatko, Ivana (2010)
Mnogobrojna pitanja koja su postavili istraživači evolucije govora još i danas ostaju neodgovorena. Budući da potpuno razumijevanje ovog područja nije moguće bez interdisciplinarnog i komparativnog pristupa, ovaj rad donosi kratki pregled istraživanja koja se bave anatomskim, neuralnim i genetskim preduvjetima za evoluciju govora. Pritom se poseban naglasak stavlja na komparativna istraživanjima, budući da ona omogućuju zaključivanje o vokalizaciji kod ranih hominida, kao i postavljanje i testiranje hipoteza o funkcijama vokalnog učenja. Čini se da su sposobnost vokalne imitacije te specifična građa vokalnog trakta bili ključni činitelji u evoluciji ove sposobnosti koja je jedinstvena za vrstu Homo Sapiens.
Projekt MZOS
HRV