Vizualnost "Kolajne" Tina Ujevića - Drenjančević, Ivana (2010)
U radu se promatra odnos lirskoga iskazivača Ujevićeve "Kolajne" prema promatranomu ženskom subjektu. Ponavljani povraci promatranju upućuju na postojanje onoga što pogledu uvijek izmiče i što ga izmicanjem istovremeno nanovo pokreće. Usredotočen na pjesme u kojima je vizualnost istaknuta, rad ukazuje na činjenicu da je ženski subjekt uvijek sveden na odraz, sliku i obris, na podmetnute nadomjeske gledanja koji umjesto predmeta nude idealno ništavilo.
Projekt MZOS
HRV