Prešućivani pisac "vrijedne pjesničke socijalne satire", zanimljivih eseja i kritika - Pandžić, Vlado, kroatist (Array, 2009)
Značajan je doprinos Vladimira Jurčića hrvatskoj književnosti od 1928. do 1945. Povijest hrvatske književnosti ne može mu pripisati avangardnu ulogu ili posebno važan utjecaj na druge pisce, ali neosporno je nezaobilazan njegov književni rad. Stjecajem okolnosti zaokružio ga je u Sarajevu, a tragična nasilna smrt u Zagrebu onemogućila ga je na vrhuncu stvaralačke snage. Bio je zabranjen, prešućivan i uglavnom zaboravljen u podugu razdoblju. Pisac "vrijedne pjesničke socijalne satire", zanimljivih eseja i kritika te uzoran promicatelj književnosti i umjetnosti pomagao je mnogima u stjecanju književnog ugleda.