Movna sytuacija Ukrajiny v kategorijah koncepciji Kloda Ažeža - Fuderer, Tetyana (Array, 2011)
U radu jezična se situacija u Ukrajini promatra u presjeku teorije francuskoga lingvista C. Hagègea o trima profilima nestanka jezika. Na temelju provedene analize ukrajinske jezične situacije donesen je zaključak da se u funkcioniranju ukrajinskoga jezika u Ukrajini uočavaju destabilizacijski procesi. Istovremeno navedeni u zaključcima dokazi u korist vitalnosti ukrajinskoga jezika potiču na razmišljanje o univerzalnosti teorije francuskoga lingvista