Marulićev prijevod Hrvatske kronike i ovo izdanje - Jovanović, Neven, filolog (Array, 2011)
Donose se osnovni podaci o tzv. Hrvatskoj kronici, Dmini Papaliću kao naručitelju Marulićeva prijevoda, o okolnostima nastanka Regum gesta, o predaji teksta, te o stilu Marulićeva prijevoda (stvarne izmjene, Sveto pismo, elegancija latinskog stila, odabir riječi prema klasičnim rimskim i patrističkim autorima). Na koncu se procjenjuje mjesto Regum gesta unutar Marulićeva opusa i ukratko se iznose načela kritičkog izdanja.