Hrvatska književnojezična situacija XVIII. stoljeća u slavenskom kontekstu - Sesar, Dubravka (Array, 2011)
Respektirajući znanstvene radove i stavove poznatih slavističkih i kroatističkih jezikoslovaca, ovaj rad uspoređuje hrvatsku jezičnu situaciju sa situacijom drugih slavenskih jezika u 18. stoljeću. Hrvatska se situacija u tome povijesnom razdoblju promatra izvana, iz perspektive ostalih slavenskih jezika, što znatno mijenja uobičajenu sliku o razvoju hrvatskoga književnoga jezika i u okviru matične kroatistike. Činjenica je da sa sociolingvističkoga gledišta među slavenskim jezicima postoje bitne tipološke razlike, koje se, uvjetovane civilizacijskim i sociokulturnim čimbenicima, najjasnije očituju u književnoj tradiciji. Usporedbe pokazuju da je slika o stanju hrvatskoga u 18. stoljeću daleko jasnija nego što je prikazuje suvremena slavistika i sama kroatistika te da ovo razdoblje iziskuje ozbiljnu reviziju jezičnopovijesne periodizacije i odbacivanje mnogih naslijeđenih stereotipa.