Jezikoslovlje i politika : neke hrvatsko-slovačke usporedbe - Sesar, Dubravka (Array, 2011)
Između procesa formiranja slovačkoga i hrvatskoga književnoga jezika, odnosno stvaranja književnojezične norme, uz velike razlike postoje i određene dodirne točke. U radu se posebna pozornost posvećuje četirima povijesnim razdobljima: 1. do početka 19. stoljeća, razdoblje u kojemu su procesi hrvatske i slovačke jezične standardizacije neusporedivi ; 2. doba preporoda u kojemu postoji niz dodirnih momenata ; 3. razdoblje nakon 1918., u kojemu su se i slovački i hrvatski narod našli u sličnim političkim okolnostima i 4. vrijeme iza 1990-ih godina, odnosno nakon osamostaljenja slovačke i hrvatske države. U 3. razdoblju posebna se pozornost posvećuje znanstvenom skupu o kulturi slovačkoga jezika i Tezama o slovačkom jeziku i Deklaraciji o hrvatskom književnom jeziku, događajima koji su se na sličan način odrazili na suvremenu slovačku i hrvatsku jezičnu situaciju.