Kašubi i njihov jezik, povijest i suvremenost - Sesar, Dubravka (Array, 2011)
Početkom 90-ih društvene su promjene omogućile aktualizaciju mnogih potisnutih pa i politički tabuiziranih pitanja, vezanih uz kulturu, jezik i književnost pojedinih etničkih skupina, nacionalnih manjina, pa i nacija. Pozivajući se na vlastite kulturne i jezične posebnosti, tako se kašupska etnička zajednica nakon političkih promjena uspjela izboriti za priznanje regionalnoga statusa vlastitoga idioma. Ovaj tekst nudi okvirni uvid u genezu i perspektive rješavanja kašupskoga jezičnoga pitanja.