Crteži, ilustracije, plakati i karikature - Frano Dulibić (2009)
Crtež je likovna vrsta koja otkriva Jozu Kljakovića na sasvim drugačiji način od njegovog štafelajnog ili fresko slikarstva. Iako je većina njegovih crteža nedatirana a velik dio zagubljen, dostupna građa ukazuje na velik raspon usvajanja određenih elemenata iz različitih umjetničkih pravaca te promjene u rukopisu koji su najčešće ovisili o namjeni crteža. Kljaković se izražava potpuno drugačijim rukopisom kada je radio skicu, litografiju, ilustraciju, karikaturu ili studiju za fresku ili crtež kao samostalno djelo. Ne samo da mu je rukopis drugačiji, nego i način crtanja (različito korištenje linije i sjenčanja) te struktura kompozicije. Iako je autor samo dva plakata i relativno malog broja ilustracija, izvedena djela svrstavaju ga u vrh tadašnje produkcije u Hrvatskoj. U sjeni Kljakovićeva konzervativnog odnosa prema slikarstvu nastajale su karikature koje otkrivaju slikarevo manje poznato lice. Danas znamo za svega nekoliko sačuvanih Kljakovićevih karikatura i nekoliko desetaka karikatura koje je objavio u tisku. Iako malen dio opusa, po svojoj upečatljivosti, prepoznatljivosti i recepciji u vrijeme kada su nacrtane i objavljene, Kljakovićeve karikature predstavljaju nezaobilazan doprinos povijesti portretne karikature u Hrvatskoj. Iako nevelik brojem djela, Kljakovićev opus koji pripada području primijenjenih umjetnosti primjer je zanimljive povezanosti art decoovskih i neoklasicističkih svojstava unutar hrvatske likovne produkcije u razdoblju između dva svjetska rata.
Projekt MZOS
HRV