Sonanti r, l u suglasničkim skupinama u rusinskom jeziku - Timko Đitko, Oksana (2011)
U rusinskom jeziku danas r i l mogu biti samo sonanti. Svim praslavenskim refleksima suglasničkih skupina u rusinskom jeziku možemo pronaći paralele u karpatskim ukrajinskim govorima. Izjednačeni su refleksi praslavenskog l ispred kog je bio poluglas. U rusinskom su primjeri punoglasja marginalni i nastali su posuđivanjem, ali je zato refleks početnih skupina ort-, olt- dao rezultat kao u istočnoslavenskim jezicima. Sudbina vokalskih r i l odražava cjelokupnu sliku fonološke, ali i morfološke i leksičke strukture rusinkog jezika. Za sve realizacije možemo naći paralele, ali samo na usko lokalnom području jzgozapadnog ukrajinskog nariječja, t.j. govora koji su bili dugo vremena izloženi snažnom slovačkom i poljskom utjecaju.
Projekt MZOS
HRV